Čo vedeli naši predkovia o drahých kameňoch?

 Drahé kamene v histórií ľudstvo používalo najmä pre ich výborné fyzikálne vlastnosti. Ako je nám už dnes známe, diamant je najtvrdším minerálom. V dobách kedy sme nedokázali vytvárať umelo vytvárať tvrdé materiály, sa práve drahokamy používali ako platidlo, či pracovné náradie. Až neskoršie civilizácie ich začali používať na skrášľovanie a liečenie. 

obrázky do článku

Zo starovekého klenotníctva sa zachovalo málo klenotov... Najkrajšie z nich, ktoré boli zhotovené a zachované do 18. storočia, pochádzajú zo starého Egypta. Šperky sú zhotovené zo zlata a osadené drahokamami ako napríklad tyrkys, lazurit a karneol. Je úžasné, akú zručnosť prejavovali v tých časoch egyptský zlatníci. Vedeli zlato prečistiť, žíhať aj spájkovať. Drahé kamene opracovávali.

           3   2

Podobnú techniku používali aj v starej Číne. Rimania napríklad kamene skôr leštili ako opracovávali. Starobylí Gréci aj Rimania guľu z lešteného krištáľu používali aj pri veštení budúcnosti. Krištáľ musel byť bez kazu, aby bol vhodný na leštenie a krištáľová guľa sa tak stala tajuplná a vhodná na veštenie. Z konca 18. storočia sa tiež zachovala okúzľujúca miniatúra indickej bohato zdobenej ženy šperkami s drahými kameňmi a to náušnicami, náhrdelníkmi, náramkami, prsteňmi a amuletmi.

 

 V 15. storočí po objavení Ameriky sa rozšíril aj európsky obchod s drahokamami.

5

V 16. a 17. storočí už klenotníci spracovávali drahokamy do celého sveta. Vďaka obchodníkom z bohatej triedy, ktorá narastala sa rozvinulo klenotníctvo a módnymi a žiadanými sa stali najmä diamanty. Dnes sa už požiadavky na dostupné drahé kamene stupňujú a nepochybne tento trend bude pokračovať. A to aj vďaka už spomínaným novým druhom netradičných kameňov. Tak isto aj zlatnícka výroba a šperkárstvo prešlo mnohými štýlmi. Od 16. storočia barokového štýlu, rastlinných motívov v 17. storočí až po dekoratívne a abstraktné umenie 21. storočia.

Kde sú náleziská drahých kameňov, hlavne najznámejších druhov a akú majú hodnotu sa dozviete v nasledujúcom blogu.

 

 

Späť do obchodu