Moderná doba a zlato? Určite áno!

Zlato a moderná doba? Áno!

Tento krásny, ušľachtilý kov žltej farby sa vyznačuje vysokým leskom. Je mäkký a jeho najcharakteristickejšou vlastnosťou je univerzálna použiteľnosť. Keďže má veľa výnimočných vlastností nájdeme ho skryté na miestach, ktoré by nám nikdy nenapadli. Zvedaví? My áno.

1. Klenotníctvo- keď sa povie zlato, spájame si ho hlavne s oblasťou šperkárstva. A je pravdou, že práve v tejto oblasti sa ročne využíva neuveriteľných viac ako dvetisíc ton zlata. Viete si predstaviť koľko prstienkov by ste si z toho vyrobili? Úžasné! Nie?

2. Elektronika -na druhom mieste využiteľnosti zlata je odvetvie elektroniky, kde sa využíva približne 150 ton zlata ročne. Je v nej nenahraditeľné! Keďže zlato je oproti ostatným kovom oveľa odolnejšie voči bežným chemickým vplyvom, nepodlieha korózií, nepôsobia naň skoro žiadne vonkajšie vplyvy a je odolné nielen voči kyselinám, ale aj zásadám a soliam. Skvelé, však?

3. Vesmírny program - áno, ako sme už písali, pri vesmírnych výpravách sa použije neskutočné množstvo elektroniky, ktorej nezameniteľnou časťou je aj žltý kov. Ale vedeli ste, že tmavé časti vesmírnych rakiet sú potiahnuté jemnou vrstvou zlata, pretože vďaka jeho vysokému lesku, odráža škodlivé žiarenie a chráni pre vysokou teplotou. A hneď sa nám rakety páčia o niečo viac!

4. Investičné zlato - história nám ukazuje, že zlato je istým spôsobom finančné zabezpečenie. Je totiž nezávislé na vládach, menách, produktivite a ďalších lokálnych ekonomických a politických faktoroch - jeho svetovú cenu ovplyvniť nemôžu. A navyše sa s ním obchoduje 24 hodín denne. Takže by sme mohli povedať, že zlatíčko nikdy nespí!

5. Stavebníctvo- keď milujete zlatú farbu rovnako ako my, poteší vás informácia, že z jednej unce zlata ( 28.349 gramov) dokážu majstri vyrobiť fóliu s rozlohou až 1000 metrov štvorcových, ktorú môžete použiť ako dekoráciu vo vašom dome alebo byte. A že si neviete takúto "tapetu" predstaviť? na návrhy zlatých hniezdočiek sa môžete pozrieť v tomto článku: Zlaté hniezdočko alebo ako bývať "nazlato"

6. Medicína- naozaj je fascinujúce, že zlato sa v tomto odvetví aplikuje už 2700 rokov. A to hlavne preto, lebo má ohromujúce protialergické, biokompaktné vlastnosti, nehrdzavie a nie je toxické. Je vysoko cenené vo výskume a v lekárstve pri liečení niektorých druhov rakoviny a iných chorôb. V stomatológii sa používa zlato            v zliatine s inými vzácnymi kovmi na výrobu koruniek a mostíkov. To by ste neverili, koľko zlatých drôtikov sa vyrobí pre kardiostimulátory a aké množstvo zlata sa použije na výrobu náplastí, implantátov a iné. Zázračný kov, čo vy na to?!   

 

 

 

Späť do obchodu