Fascinujúce drahokamy a drahé kamene

 Drahokamy a drahé kamene fascinujú ľudí už celé stáročia. Sú zázračné aj tajomné. IMG_20191016_111528

Vzácne minerály sú dary zeme. Sú výnimočné pre svoju prirodzenú krásu, farbu, štruktúru, brus, tvrdosť a stálosť. Ich zdroje sú ale vyčerpateľné. Zriedkavo sa vyskytujú a stávajú sa dnes preto ešte vzácnejšie a výnimočnejšie. Sú jedinečným dielom prírody, ktoré má svoju stáročnú históriu a pripisuje sa im liečivá a zároveň tajomná a magická moc.

IMG_20200618_121129Medzi najznámejšie drahé kamene patria: diamant, zafír, rubín a smaragd.

Ich mimoriadna krása, farba, tvrdosť a odolnosť sú dôležité, aby sa mohli dlho používať a pritom sa nepoškriabali a nepoškodili. Toto všetko im zaručuje vysokú hodnotu. Krásny a vzácny drahokam pochádza z Dubnických opálových baní na Slovensku. Volá sa DRAHÝ OPÁL. Je najstarším známym opálom. Áno, OPÁL je Slovenský národný kameň. Slovenský drahokam. Pre svoju vzácnosť a hodnotu je cenený na celom svete.

Vyznačuje sa nádhernými dúhovými farbami a jeho názov pochádza z výrazu UPALA, čo v sanskriste  znamená názov DRAHOKAM.. IMG_20200618_120525_1

Drahé kamene sú zaujímavé až fascinujúce aj z vedeckého hľadiska. Ich štúdiom sa zaoberá gemológia. Gemológ je schopný odhaliť rozdiel medzi dvoma navonok  podobnými kameňmi alebo identifikovať prírodný kameň medzi napodobneninou. Dôležité a zaujímavé sú o nich aj mineralogické a geologické poznatky a štúdie.

obrázky do článku

Úžasný, priam ohromujúci je proces, ktorý sa odohráva niekoľko stoviek kilometrov pod povrchom zeme, kde sa plynný uhlík mení na drahé kamene. Vzácne a krásne diamanty vznikajú pri obrovskom tlaku a extrémne vysokých teplotách. Na zemský povrch sa dostávajú pomocou sopečnej činnosti v podobe surových diamantov. Tento proces vznikol pred niekoľkými miliardami rokov.

Z histórie vieme, že drahé kamene boli oddávna symbolom bohatstva a moci. Používali sa k výrobe šperkov, či už korunovačných, kráľovských a rôznych iných umeleckých diel. Dôkazom toho sú vytvorené krásne historické ale i moderné skvosty z rúk zlatníkov a šperkárov. Šperky z drahých kameňov sú aj dnes krásnym darom hodným uznania. Vďaka nim sa cítime nádherne a výnimočne. Sú darom lásky, šťastia a obdivu. Mali by sme s nimi zaobchádzať s nehou a úctou. Oni sa nám odvďačia svojou úžasnou energiou, zdravím a krásou.

Chcete si nájsť ten svoj pravý kameň? Len smelo do toho! Určite by vás mal upútať a mal by sa vám páčiť. Či je naozaj ten správny, treba si čo to naštudovať v odbornej literatúre, alebo sa poradiť s odborníkmi.

Zaujímavými šperkárskymi klenotmi z drahých kameňov sa radi pochválili aj známe osobnosti vo svete filmu pri odovzdávaní OSCAROV ako napr. Vivien Leigh, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Sophia Loren, Nicole Kidman a nezabudnuteľná je Elizabeth Taylor. Svojimi nádhernými klenotmi sa môže pýšiť aj kráľovná Alžbeta II.

 

 

Späť do obchodu