Poznáte všetky typy zapínania náušníc?

          V tomto článku Vám ponúkame všetky typy zapínania náušníc, s ktorými sa môžete stretnúť v našom e-shope alebo kamennej predajni vo Zvolene.

          Iste Vás neprekvapí, ak napíšeme, že zapínanie náušnic je práve tá časť, ktorú si pri kúpe všímame najmenej. A práve zapínaniu by sme mali venovať svoj podrobný záujem. Vďaka typu zapínania sú tak náušnice vhodné, či nevhodné na každodenné nosenie. Niektoré zapínanie jednoducho otvoríte a zatvoríte a pri niektorom zapínaní si častou manipuláciou môžeme zabezpečiť ich stratu.

          Ak teda premýšľate nad výberom náušníc, čítajte ďalej niekoľko užitočných informácií a vyberiete si náušnice presne podľa predstáv...

 

  1. Dámsky patent (leverback / omega back closure)  

IMG_20200205_105819

Dámsky patent dôverne pozná každá dáma, ktorá nosí náušnice. Jedná sa o najbežnejšie a najpoužívanejšie zapínanie v Európe.  Tento uzáver sa objavuje aj pod ďalšími názvami: zapínanie kontinentálne, klasické, patentové či klapkové, klasický záves, páčka alebo klapka. Po prevlečení háčika cez ušnú dierku, po nasadení sa háčik uzavrie mechanickou klipsou, a tým sa zabráni vypadnutie šperku. Naši zlatníci Vám na požiadanie môžu zvýšiť bezpečnosť už tak bezpečného zapínania vypracovaním poistky. K najväčším výhodám tohto zapínania patrí predovšetkým okrem bezpečnosti aj rýchlosť nasadenia.

 

  1. Ruský patent (latch back)

 IMG_20201026_163718

 Toto zapínanie je veľmi populárne najmä preto, že ho nie je vidieť, teda je dokonale skryté za ušným lalôčikom, ale aj preto že umožňuje dokonalé vyniknutie vzoru náušnice - tá, vďaka zapínaniu nevisí smerom dole alebo do boku, pokiaľ sú zle napichnuté dierky. Pri tomto štýle náušníc sa rovná tyčka prevlečie cez ucho, a z druhej strany sa zacvakne spodnou časťou. Tá zapadne do výrezu, ktorý sa nachádza zo spodnej časti tyčky.

 

  1. Puzeta (push)

 IMG_20190830_114014

Takzvané "napichovačky". Tento typ zapínia sa používa najmä na jemné a drobné náušnice, kde by sa iné zapínanie nevošlo. Jedná sa o univerzálne a najobľúbenejšie zapínie zo všetkých.Kvôli svojim rozmerom sú vhodné pre deti a aktívne ženy. Ich výhodou je decentnosť a malé rozmery. Zapínanie je jednoduché, pri ktorom sa kolík pripevnený zozadu na náušnici vpichne do ušnej dierky a z druhej strany zaistí tzv. brzdítkom(puzetou). Puzeta môže mať kovový dizajn, ale môže byť aj zo silikónu. Náušnice tohto typu by nemali chýbať v žiadnej dámskej šperkovnici.

 

4.Šroubovacie - balónik (scrout)

 IMG_20200928_145824

Tento typ zapínania sa podobá puzetám a niekedy sú oba typy zlučované do spoločnej skupiny. Hlavný rozdiel šroubovacích náušníc oproti puzetovým však spočíva v tom, že driek tyčky doplňujú na konci závity, na ktoré sa našrubuje tzv. balónik (matička), ktorý zabraňuje strate náušnice. Nasadzovanie šperku je pomalšie, ale predovšetkým u drahších kúskov sa nemusíte obávať straty klenotu. Toto pevné zapínanie si vydobylo obľubu aj u detských náušníc.

 

  1. Háčik (Africký háčik/ fish hooks) 

 20190523_225457

Tento typ zapínania, bol navrhnutý tak, aby ušný lalok veľmi nezaťažoval. Jeho používanie je jednoduché, háčik prevleičite cez dierku a náušnica sama visí, práve preto sa aforháčiky využívajú primárne u visiacich náušniciach, ktoré zaťažujú ušný lalôčik tak, že šperk nevypadne. Príležitostne sa ešte háčik zaisťuje silikónovou koncovkou. Toto zapínanie v súčasnosti zažíva veľký boom, kedy z dielní tvorcov bižutérie prenikol aj do sveta zlatníkov a drahých kovov. Šperky s africkými háčikmi je potrebné pred spaním skladať.

 

  1. Klasické kruhy

 IMG_20200609_154410

 Jemné, či extravagantné. Menšie alebo väčšie. Kruhy sú súčasťou šerkovnice väčšiny žien. Pri klasických kruhoch sa tyčka alebo drôtik zasúva do protiľahlej trubky. Toto zapínie patrí k najbezpečnejším zapínaniam a je veľmi obľúbené, keďže ho nie je vôbec vidieť.

 

 7. Francúzske zapínanie

 IMG_20200928_105959

Francúzske zapínanie bolo najčastejšou alternatívou zapínania v prípadoch, kedy klenotník nechcel alebo nemohol použiť zapínanie klasických kruhov. Dnes sa ale francúzsky zámok používa v podstate pri všetkých tvaroch (nie len kruhoch), ktoré sú uzavreté, teda začínajú pred ušným lalôčikom a končia za ním. Toto zapínanie funguje tak, že drôtik alebo tyčka sa prevlečie cez dierku a následne sa zacvakne do protiľahlej vydice.

 

 

Späť do obchodu