1. CARAT - Dôležitá váha diamantov

Jeden z atribútov 4C - podľa, ktorého sa hodnotí cena a kvalita diamantu je 1.C ako CARAT(z angličtiny karát) a označuje sa ním váha diamantu v KARÁTOCH.

                Veľké množstvo tovarov sa predáva práve "na váhu" - kilogramy, gramy, unce, atď. Vďaka tomu aj ľudia, ktorí ešte nikdy diamant nekupovali, pravdepodobne vedia, že čím je diamant väčší, tým je jeho cena vyššia. Napriek tomu, že váha a cena spolu úzko súvisia, sú dve veci, ktoré ľudí pri posudzovaní váhy diamantov prekvapia. Jeden z atribútov 4C - podľa, ktorého sa hodnotí cena a kvalita diamantu je 1.C ako CARAT(z angličtiny karát) a označuje sa ním váha diamantu v KARÁTOCH.

1. Prvou z nich je presnosť, s ktorou sa diamanty vážia. Diamantové váhy sú uvedené v metrických karátoch, skrátene „ct“. Jeden metrický karát sú dve desatiny (0,2) gramu - len niečo málo cez sedem tisícin gramu (0,007) unce. Jedna unca obsahuje takmer 142 karátov. Pre porovnanie, malá kancelárska sponka váži asi karát.Metrický karát je rozdelený do 100 bodov. Jeden bod je jedna stotina karátu. Diamanty sa vážia na tisícinu (0,001) karátu a potom sa zaokrúhlia na najbližšiu stotinu alebo bod. Zlomky karátu môžu znamenať cenové rozdiely stoviek - dokonca tisícov - dolárov v závislosti od kvality diamantu.
 
2. Vzťah medzi raritou, hmotnosťou a hodnotou môže byť prekvapujúci. Ľudia vedia, že libra cukru stojí dvakrát viac ako pol libry cukru. Ale diamanty nie sú komoditou ako cukor. Ich cena závisí od množstva premenných - váha je len jednou z nich. Takže nie je vždy ľahké pochopiť, alebo vysvetliť, prečo stojí 1-karátový diamant, povedzme, $ 6,000, zatiaľ čo 2-karátový diamant podobnej kvality môže byť v hodnote $ 15,000.
 
Je to naozaj jednoduchý koncept: Veľké diamanty sú vzácnejšie ako malé diamanty. Čím je niečo vzácnejšie, tým to má väčšiu hodnotu a teda aj cenu. Takže väčší kameň nestojí len viac celkovo, tiež stojí viac za karát. 1-karátový diamant váži rovnako ako štyri 0,25-karátové diamanty. Ale aj keď sú všetky ostatné kvalitatívne faktory rovnaké, väčší diamant má hodnotu oveľa viac ako súčet štyroch menších diamantov.
 
carat a vybrus
 
 
Späť do obchodu