2. COLOUR - Sú dúhové diamanty pravé?

Chemicky čistý a štrukturálne perfektný diamant je dokonale priesvitný bez akejkoľvek farby alebo odtieňa. Avšak v prírode nie je takmer žiadny diamant perfektný. Farbu diamantu teda môžu ovplyvniť chemické nečistoty alebo aj štrukturálne chyby v kryštálovej mriežke. V závislosti od odtieňa zafarbenia diamantu sa jeho cena môže zvyšovať aj znižovať.

                 A kedy je farba diamantu žiadúca? Pokiaľ sa jedná o diamanty vo farbe dúhy. Tieto diamanty môžu byť prírodného pôvodu a teda sú vysoko cenené. Diamanty s nezvyčajným alebo veľmi silným zafarbením bývajú označované ako "módne" (fancy). Intenzívna žltá býva najčastejšie označovaná ako módna a býva odlišovaná od ostatných bielych diamantov. Špecialisti na drahé kamene zhotovili aj stupnicu farieb, ktorá posudzuje práve tieto "módne" diamanty, tá sa však používa veľmi zriedkavo, najmä z dôvodu raritného výskytu farebných diamantov. Už jemné zafarbenie do modra či ružova posúva cenu diamantov do astronimických výšok a ružová farba je najžiadúcejšia. Vo všeobecnosti platí, že nakoľko sa farebné diamanty vyskytujú vo veľmi obmedzenom množstve ich cena stúpa so sýtosťou farby ako aj s ich veľkosťou.

Asteria-ColoredDiamondProfile5-e1507057400617


Najčastejšie sa ale diamanty vyskytujú vo farebnej škále
od bezfarebnej po svetložltú. Jemné rozdiely vo farbe môžu dramaticky ovplyvniť hodnotu takéhoto diamantu,
keďže farba je druhým najdôležitejším parametrom ovplvňujúcim hodnotu diamantu. Dva diamanty rovnakej čistoty, hmotnosti a brusu sa hodnotou môžu dramaticky líšiť v závislosti od dokonca aj
najmenšej zmeny náznaku farby.

diamond-color-chart-facts-and-education-colour-clarity

Väčšina diamantov, ktoré sa osádzajú do šperkov, je priesvitných, len so slabým odtieňom, alebo sú to biele diamanty. Najčastejšie je zmena odtieňa spôsobená dusíkom, ktorý nahrádza malé množstvo uhlíka v štruktúre diamantu a spôsobuje škálu odtieňov od jemne žltej až po hnedú. Tento efekt sa prejavuje u takmer všetkých bielych diamantov a iba u tých najvzácnejších je nezistiteľný. GIA (pozn.autora - spoločnosť založená v roku 1931 a je jednou zo svetovo najuznávanejších firiem zaoberajúcich sa perlami a drahými kameňmi) vyvinula systém hodnotenia zafarbenia diamantov. Jeho škála je od "D" do "Z" (D značí "bezfarebný" a Z značí jasne žlté zafarbenie). Tento systém sa ujal a je všeobecne uznávaný po celom svete. Používa sa pri ňom kontrolná sada prírodných diamantov známeho zafarbenia alebo precízne vypracované zirkóny. Osvetlenie pri týchto testoch je tiež normalizované a prísne kontrolované. Diamanty s väčším zafarbením sú vzácnejšie a taktiež drahšie ako tie so slabším zafarbením. Avšak diamanty so zafarbením "Z" sú taktiež vzácne a jasne žltá farba je tiež vysoko cenená. Diamanty so zafarbením D-F sú považované za "bezfarebné", G-J sú "takmer bezfarebné", K-M sú "mierne zafarbené". N-Y sa väčšinou zdajú ako bledo-žlté alebo hnedé.

Späť do obchodu