Viete, kde v povestiach sa skýva láska k zlatu?

Viete, kde v povestiach sa skýva láska k zlatu?

Zlato sa nepáči len modernému človeku. Jeho lesk milujeme už od pradávna.

              Približne z roku 77 nášho letopočtu, sa od vládcu Plínia Staršieho, zachoval popis ako vypadala práca  otrokov v zlatých baniach. Vtedy sa získavalo zlato ryžovaním, z mramoru obsahujúceho žilky a z podzemných štôlní.

              Lesku zlata podľahol v jednej poučnej starej bájke aj kráľ Midas. Legenda hovovrí, že boh Dionýzos mu za pomoc, ktorú kráľ Midas gréckemu bohovi preukázal, sľúbil splniť akékoľvek želanie. Jeho prianím bolo, aby sa všetko, čoho sa dotkne zmenilo na zlato. Dionýzovi sa jeho želanie nepozdalo veľmi múdre, svoj sľub však dodržal. V Midasových rukách sa všetko premieňalo na zlato. Kráľova obrovská radosť však čoskoro pominula, keď sa už nemohol ani napiť vína z čaše, lebo aj víno sa premenilo na zlato. Utekal k Dionýzovi a poprosil ho, aby ho zbavil zlatej kliatby. Boh Dionýz videl jeho úprimnú ľútosť a prejavil mu milosť.

              Môžeme si myslieť, že ľudia v povesti dostali cennú lekciu a nebudú svoje chyby opakovať. Veď už v starom grécku dospeli k poznaniu, že zlato nie je všetko. Ako sa z tohto príbehu poučili alebo skôr nepoučili nám rozpráva história ďalej.

 

Späť do obchodu