Hrali ste sa ako deti na Hľadačov pokladov?

              Hrali ste sa ako deti na Hľadačov pokladov? Našli ste zlatý poklad na dne potôčika?

              Keď sa pozrieme do histórie, zistíme, že asi neexistuje národ na svete, ktorý by nemal alebo nepoznal nejakú rozprávku, povesť či bájku spojenú so zlatým pokladom. Ukrýval sa pred ľudstvom v jaskyniach alebo v hlbinách zeme. Spôsobil ošiaľ, zlaté horúčky. Ľudia sa ho vydali hľadať do divočiny za drsných a krutých podmienok s nádejou zbohatnutia, získania slobody a nezávislosti. Najznámejší sú zlatokopovia.    

             Zlato má naozaj veľkú moc, lebo aj dnes, v dobe vyspelej techniky, za pomoci satelitov a družíc sa prevádzajú geologické prieskumy, veľmi premyslené a zmapované. Veľkými rýpadlami a vŕtačkami sa dostávajú do niekoľko tisícmetrových hlbín zeme, aby z nej vyťažili zlato, diamanty, ropu, nikel a iné nerastné bohatstvo.  

Zlato ovplyvnilo životy státisícov ľudí, otvára dvere k mnohým témam. Napríklad archeológii, geológii,chémii, šperkárstvu, peňažníctvu ale i kozmonautike, kriminológii aj histórii. Zlato je kov, ktorý sa milióny rokov dostával vďaka zložitým geologickým pochodom a zvetrávaniu hornín z hlbín na povrch zeme. Vďaka svojmu opojnému lesku dohnal ľudstvo k šialeným a odvážnym činom A vďaka archeologickým nálezom a tiež literatúre existujú písomné správy o nesmiernom bohatstve starovekých vládcov. 

Späť do obchodu