História zlata

          Pri slove zlato vám napadnú rôzne spojitosti, udalosti, príbehy alebo motívy rozprávok. Spôsobilo dokonca zlatú horúčku v rôznych štátoch sveta. Ľudstvo mu venovalo celé stáročia veľkú pozornosť a stále ho miluje. 

          Zlato je súčasťou histórie ľudstva od nepamäti. Medzi zlatom, prírodou a ľudskou spoločnosťou sa postupne vytvoril zvláštny kolobeh. V dávnych časoch získavali v Južnej Amerike Indiáni zlato za veľmi ťažkých podmienok a s primitívnymi nástrojmi. Neskôr sa tohto bohatstva zmocnili španielsky vojaci. V súbojoch s pirátmi a uragánmi sa stovky lodí potopili a zlatý poklad skončil na dne oceánov. Nik nevie, koľko zlata sa vrátilo zemi. Dokonca aj dnes stovky dobrodruhov, vybavených modernou technikou, riskujú svoje životy, aby sa zmocnili zlatého bohatstva.

Vďaka autentickému rozprávaniu cestovateľov-zlatokopov a poviedok Jacka Londona sa môžme oboznámiť so zlatou horúčkou, ktorá od polovice 19. storočia prešla Kaliforniou, Austráliou, južnou Afrikou, Sibírou, Čínou a Aliaškou. Dozvedáme sa o novodobom náleze zlatonosných polí v Brazílii, o víkendovom ryžovaní zlátiniek na starých náleziskách, ale aj o majstrovstvách sveta v ryžovaní zlata. Dnes už máme zaujímavé správy o chemických a mineralogických vlastnostiach zlata, o alchimistoch šperkárstve, peňažníctve, o rôznych pokladoch ale aj o súčasnom využití zlata v modernej spoločnosti.

Späť do obchodu