Objavte 6 spôsobov, ktorými vyčistíte svoje šperky

Každý z nás má doma určite nejaký šperk. Či už ho pravidelne nosíte alebo je odložený v šperkovnici jeho lesk časom vybledne. Preto Vám prinášame niekoľko rád, odporúčaní a upozornení ako vrátiť šperkom ich zašlú slávu a pritom ich nepoškodiť.

 

1. Mechanické čistenie

Pokiaľ je znečistenie zlata len jemné, prvým krokom pri jeho čistení je špeciálna handrička na zlaté šperky. Jemnými krúživými pohybmi vyčistíte zlatý a aj strieborný šperk. Neodporúča sa vyvíjať veľký tlak, aby ste šperk pri jeho čistení nezdeformovali. Pokiaľ handrička nepomôže, odporúčame vyskúšať ďalšiu z nižšie uvedených postupov.

UPOZORNENIE: Neodporúčame používanie zubnej kefky alebo alobalu k mechanickému čisteniu - pri šperkoch s povrchovou úpravou ako je gravír, matovanie, pieskovanie či rhódiovanie hrozí, že sa povrchová úprava naruší, poškriabe alebo celkom zošúcha. Pri šperkoch, ktoré majú osadené kamene- mohlo by dôjsť k ich vytrhnutiu.

  

2. Bežné nečistoty a saponát

Na bežné nečistoty, ako je mastnota, špina alebo prach, stačí obyčajné mydlo alebo bežný odmastňovací prostriedok. Zlatý šperk môžete umyť v mydlovej vode, opláchnuť ho a vyčistiť mäkkou handričkou. Najlepšie ak použijete špeciálny čistiaci obrúsok na zlato.

UPOZORNENIE: Dôležité je, aby ste pri celom procese mysleli na fakt, že šperk je nevyhnutné umývať šetrne, nepoužívať hubku na riad, či drôtenku. Mydlo najlepšie nanesiete prstami- dokážete presne určiť tlak a mechanicky nepoškodiť vaše cennosti. Rovnako dôležité je, aby ste pri sušení zlato príliš nedrhli, hrozí poškriabanie.

3. Octový nálev

Dajte do pohára s vodou za lyžičku octu, kvapku saponátu a šperk a nechať celú noc odstáť. Ráno jemne opláchnite a utrite handričkou Najlepšie ak použijete špeciálny čistiaci obrúsok na zlato. Jemné zlepšenie nastane celkom určite. Opäť je dôležité správať sa k šperku citlivo a manipulovať s ním opatrne.

 

4. Vyváranie šperku

Existuje niekoľko babských rád na „Kúpeľ pre zlato“. Soľný roztok, kombinácia sódy bikarbóny s alobalom. Každý z týchto postupov Vám pomôže zbaviť sa jemných nečistôt, samozrejme pokiaľ dodržíte šetrný postup.

  • Soľný roztok- Do hrnčeka (ideálne plechového hrnčeka, pretože budeme variť!) s vodou pridajte lyžicu soli, alobal a zlato. Varte na miernom ohni približne 15 minút. Potom zlato vyberte, opláchnite vodou, vysušte a vyleštite.

UPOZORNENIE: Zlato v hrnčeku nechajte voľne ležať, pokiaľ by ste sa ho snažili premiestňovať alebo „miešať“, môže sa poškriabať pri dotyku s alobalom.

  • Pomôže aj prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna- Vezmite si hrnček a položte na jeho dno alobal. Do hrnčeka vložte zlatý šperk a zasypte práškom do pečiva (rovnako poslúži aj sóda bikarbóna). Zalejte vriacou vodou a nechajte postáť približne 20-30 minút. Následne šperk vyberte, opláchnite pod tečúcou vodou a osušte. Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, pomôže to.

UPOZORNENIE: Zlato v hrnčeku nechajte voľne ležať, pokiaľ by ste sa ho snažili premiestňovať alebo „miešať“, môže sa poškriabať pri dotyku s alobalom.

 

5. Čistenie šperkov pomocou presne na to určených prostriedkov.

Ak nechte skúšať svoje znalosti z oblasti chémie alebo neveríte tomu, čo nevidíte na vlastné oči, ponúka sa práve vám možnosť kúpiť si prípravok, ktorý bol vyvinutý špeciálne na čistenie šperkov. Nájdete ich drogériách alebo v zlatníctvach a máte istotu, že vaše šperky nezčernajú a nepoškodia sa.

UPOZORNENIE: Pozorne čítajte návod na použitie!

 

6. Návšteva odborníka, zlatníctva

Pokiaľ je váš šperk poškriabaný, zanesený po práci v záhrade, prípadne ste sa okúpali v minerálnom prameni je ideálne, pre bezpečnosť vašich šperkov a dokonalý výsledok, aby ste navštívili odborníkov a zverili čistenie šperkov im. Vďaka špeciálnym leštičkám, ultrazvukových čističkám a pastám bude Váš šperk žiariť ako nový a aj jemné nerovnosti sa stratia.

UPOZORNENIE: Kým sa vaše šperky čistia, vy môžete oddychovať. Veď odborníci presne vedia ako s nim pracovať :D

Cena leštenia nie je vysoká,u nás v Zlatníctve Bošela je cena za odborné leštenie, pri bežných šperkoch, 1€ za jeden kus šperku. Pri retiazkach, viac-kameňových a perlových šperkoch sa potom cena posúdi individuálne na prevádzke. 

U nás v Zlatníctve Bošela sa o vaše šperky postaráme. po vyčistení vyzerajú celkom ako nové. A keďže ich zveríte do rúk odborníkom, nielen že vám bezplatne skontrolujeme stav vašich šperkov, ale šperky čistíme i na počkanie .

Späť do obchodu