Vedeli ste, čo predstavuje symbol stromu života?

Strom života je dnes veľmi populárnym symbolom, ktorý sa často objavuje na zlatých a strieborných šperkoch. A nie je to len tak. Strom, ktorý rastie v Rajskej záhrade, zobrazuje jednotu a vzájomné prepojenie  po celom svete. Ste zvedaví ? Čítajte ďalej...

1. Kresťanstvo – strom života v rajskej záhrade

Už odjakživa sa vedú dlhé debaty o tom, či Strom života a Strom dobra a zla v Rajskej záhrade nepredstavujú jeden strom. A neprekvapí Vás, keď napíšeme, že v podstate sa kresťanské cirkvi zhodujú v tom, že je to jeden a ten istý strom.

Strom poznania (dobra i zla) v sebe spája nebo s podvetím a strom života obsahuje všetko stvorenie. Oba stromy sú v západnej viere považované za veľký kozmický strom. Preto ich aj väčšina odnoží kresťanstva, ako aj mnohé filozofické smery, považujú za jeden a ten istý strom.

Strom života je teda symbolom života v rajskej záhrade pred skazou a predtým, ako záludný strážca raja -  had, pokúšal Evu jablkom a ako bol spáchaný prvotný hriech.

Ortodoxní kresťania považujú za strom života aj Kristov kríž. Kristov kríž tu predstavuje zjednotenie zeme s nebom, hmoty s duchom, stretnutie ľudského srdca s Bohom.

2. Ygdrasil ako strom severských mytológií

Yggdrasil je v severskej mytológii svetový strom, večne zelený jaseň, ktorý je obrazom celého kozmu.

Legenda hovorí, že Yggdrasil je prvý strom, ktorý bol zasadený a je najväčší a najkrajší zo všetkých stromov, aké kedy rástli. Jeho koruna sa rozprestiera nad všetkými Deviatimi svetmi. Na vrchole sedí obor Hräswelgr v podobe orla a trepotaním svojich krídel vytvára vietor. Medzi jeho očami sedí jastrab Vedrfölnir, ktorý vidí všetko čo sa odohráva na oblohe a na zemi...po kmeni Yggdrasilu pobehuje vevrička Ratatoosk ktorá prináša informácie o tom čo sa na zemi pod a okolí stromu deje.

3. Egyptská mytológia

V mytológii starovekého Egypta bol za strom života považovaný agát biely, ktorý údajne patril Iusaaset, prapôvodnej egyptskej bohyni. Egypťania verili, že strom života v sebe ukrýval život aj smrť.

Strom života (agát biely alebo akácia) rástol uprostred dvoch svetových strán – smer na východ bol symbolom východu Slnka a života, smer na západ pochopiteľne predstavoval západ Slnka, smrť a cestu do podsvetia.

4. Strom nesmrteľnosti v Číne

A v taoizme sa traduje príbeh, podľa ktorého ten, kto túto magickú broskyňu zje, stane sa nesmrteľným. Táto čarovná broskyňa je teda čínskym stromom života.

Jej korene stráži drak a jej korunu ochraňuje mýtický vták fénix. Korene má zapustené pevne do zeme a jej vetvy siahajú dohora k nebu.

5. Mayský strom sveta

Podľa dochovaných informácií Mayovia označovali nebo slovom „tomaoanchan“ a považovali ho za posvätné miesto. Podľa Mayov je však nebo zakryté posvätným pohorím, ktoré sa rozprestiera na Zemi.

Strom sveta považovali za stred všetkého stvorenia, ktorý svojimi vetvami siahal do všetkých strán.

Každá jedna strana mayského stromu sveta je zobrazovaná v odlišnej farbe a jeho kmeň je chápaný ako stred, ktorý odspodu prerastá všetkými vrstvami existencie, teda podsvetím, zemou a nebom.

Prívesok vo forme Stromu života Vám do bežných dní prinesie ochranu, pretože strom života je Symbol raja, hojnosti a dostatku, nesmrteľnosti a neustáleho znovuzrodenia.

Späť do obchodu