Kedy sa šperk v histórií ľudstva objavil prvýkrát?

Myslíte si že náušnice, náramky a prstene sú len módnou záležitosťou dneška?

 Poďte s nami objaviť okamžik v histórií ľudstva, kedy sa šperky objavili prvý krát.

 Vitaj pravek ! Prekvapení ?

Krása je pre človeka dôležitá už od jeho počiatkov. A teda aj praveký človek, neandrtálec, túžil po šperku. Na začiatku sa samozrejme pri výrobe nepoužívali zlato, striebro ani iné drahé kovy. Používali len tie materiály, ktoré dokázali opracovať  a že ich nebolo málo - na výrobu ozdôb im slúžili lastúry, jantár, kosti, zuby.

                      Dôkazy o tom, že už neandrtálci vyrábali šperky sa objavili v Krapine (severné Chrvátsko), ktorá je jedným z najvýznamnejších svetových nálezísk neandertálskeho človeka. Vedci práve tu objavili doposiaľ najstaršie šperky, vyrobené pred 130 tisíc rokmi. Podľa kurátorky tamojšieho múzea Davorky Radovčič, boli tieto predmety objavené na mieste s kostrami neandrtálcov už na konci 19.storčia avšak až dnešná technika umožnila ich detailnejšiu analýzu. Zaujíma vás z čoho boli zhtovené? Tak neváhajte čítať ďalej.

Najstaršie objavené šperky majú podobu ôsmych opracovaných pazúrov, pochádzajúcich aspoň z 3 exemplárov orla morského. Na pazúroch sú vrypy a zárezy, ktoré boli pravdepodobne urobené na dotvorenie krásy týchto doplnkov. V dobe kamennej ale šperky neslúžili len na skrášlenie človeka, ale boli zároveň amuletmi. Ochraňovali pred zlom a nebezpečenstvom. A boli tiež symbolom postavenia v „tlupe“.

a0f4af37fad70a81d6bf62aa6108ce7e

Späť do obchodu